Menü Bezárás

Íves dizájn elemek a medenceterekben

Építő M+M - Medencetér
Építő M+M - Cement kötésű tábla

Új lehetőségek a szárazépítészetben a cementkötésű lemezek felhasználásával

Pár évvel ez előtt a nagyobb gipszkarton gyártó cégek piacra dobták a cementkötésű lapokat. Ezeket a táblákat bizonyos helyeken a gipszkarton építő lemezek kiválására használják egyre növekvő arányban.

Cement kötésű tábla két oldalon háló megerősítéssel

Ezek a termékek, köszönhetően a cement alapú kötőanyagnak, tűz-, pára-, és vízállóságban felül múlják a hagyományos gipszkarton táblákat. De amíg a tűzgátlásban a gipsz- és gipszrost lapok között is akad olyan, amelyik rendelkezik magasabb tűzgátló értékkel, addig a pára és vízállóságban a cementkötésű lapok érthető módon magasan felülmúlják a gipsztáblákat. Természetesen a magas nedvesség szint indokolttá teszi a rendszerben a duplahorganyzott vázszerkezeti profilok használatát is.

Ez az a tulajdonság, ami miatt egy felelősen gondolkodó beruházó nem enged mást beépíteni egy medencetérbe, hiszen még az impregnált karton (hétköznapi nevén zöld karton) sem bírja ki károsodás nélkül azt a 100%-os pára terhelést, ami a szellőztető rendszer leállásánál léphet fel egy medencetérben. (Ami, valljuk meg, nem is olyan ritka esemény egy épület hosszútávú üzemeltetése alatt. Pl.: karbantartás, meghibásodás, áramszünet stb.)

Építő M+M - Hotel Aura
HOTEL AURA (Balatonfüred)

A tűz és/vagy páraállóság mellett az íves dizájn elemek is kihívások elé állíthatják a kivitelezőket.

A tervező kigondol és megrajzol egy ívet az álmennyezeti tervre. Ez az ív lehet egy álmennyezeti léptetés vagy árnyékvilágítás vonalvezetése is. A tervező tudja, hogy annak az ívnek mit kell elkerülnie, vagy éppen érintenie. Mivel kell összhangba lennie vagy ütköznie. Azok a kritériumok, melyek meghatározzák ezen íveket, sokszor nem paraméterezhetőek, és nem is ismertek a szakkivitelező előtt. Az előtt a szárazépítő szakkivitelező elött sem, akinek az a dolga, hogy az álmennyezetet – benne a pontos ívekkel – megépítse. De ez nem is várható el az építkezés egy olyan szereplőjétől, akinek nincs lehetősége rálátni az összes szakági tervre. Az ő feladata az ív pontos kialakítása és elhelyezése a helyiségben úgy, ahogy azt a tervező megrajzolta.

Építő M+M - Terv és megvalósulás
Terv és megvalósulás – Íves árnyékvilágítás a medencetérben (HOTEL AURA)

Itt ismét nagy lehetőséget jelentenek a cementkötésű táblák, hiszen ezek vágása egy CNC vezérlésű vízsugaras vágóval megoldható, és a milliméter pontosan kivágott elemek a tervrajz szerint elhelyezhetőek. Így már nem lehet kérdés az, hogy az adott ívnek milyenek a görbületei, hogy merre tart a vonalvezetés, és hogy melyik kivitelezőnek milyen művészi vénája van az ív szakaszok kifaragásához. Még akkor sem, ha az ív nincs 5 cm-ként méretezve.

Említésre méltó még az is, hogy a CNC alapú vízsugaras vágást a gipszkarton táblákból készülő álmennyezetek íves léptetéseinél és árnyékvilágításánál is nagy sikerrel lehetett alkalmazni a nagy pontosságú és egyenletesen görbülő ívek kialakításához:

Építő M+M - Íves árnyékvilágítás
Íves árnyékvilágítás az étkezőben már gipszkartonnal (HOTEL AURA)

A felhasznált anyagok és az újítások az építés alatt remélhetőleg növelik az Építő M+M Kft. elégedett ügyfeleinek körét.